Zweethut

En masse komen we uit de spirituele kast en lurken we aan sojamelk, mediteren we ons een hernia en volgen we Ayahuasca ceremonies. Bijeenkomsten waar je kotsend je diepste angst kunt aankijken en wonden uit je jeugd kunt elimineren. Allemaal om gelukkig te worden.

Maar ook stilte retraites in een muf kasteel en zelfhulpboeken zijn niet aan te slepen. Haemin Sunim bijvoorbeeld. Auteur en Twitter-monnik die je twee uur lang op een geitenvelletje na een wapperende vlam laat koekeloeren, en je daarna liefdevol vraagt welke sensaties je voelt. Bang om uit de roedel geflikkerd te worden, zeg je maar dat je je helemaal zen voelt. Grijnzend vanonder zijn muts en sjaal Twittert hij op zijn iPhone 13 over de liefde voor alledaagse kleine dingen. Vooral wegblijven van grote materiële dingen is het motto van Sunim. Deze steenrijke Boeddhist verdween plotseling en bleek zich onder te dompelen in minder verlichtte zaken. 

Bn’ers vullen ook gretig het gat in de markt van angst, burn-out en depressie. Oud Veronica-dj Michael Pilarczyk – voor velen heeft hij de Christus status bereikt. Vanuit Ibiza geeft hij 1-op-1 sessies van ongeveer 2,5 uur onder de naam Potential of Your Roadmap to Success and Happiness. Over hoe je je mooiste leven kunt leiden. Kosten: 3.900,- euro. Lekker laagdrempelig voor de wat minderbedeelde. Die laatste groep mensen laat Pilarczyk gratis naar de maan loeren. Zogenaamde full Moon Meditations. Met duizenden tegelijk luisteren ze live naar Michael’s zalvende stem, en voelen zich daarna verlost van de demonen die hen belemmeren gelukkig te zijn.
Of Giel Beelen met zijn spirituele platform Kukuru. Wat sluikreclame voor het drankje Shambala leek een goed idee, totdat NVWA het als giftig bestempelde. 

En Ali B. natuurlijk. Ali verschijnt steeds vaker schertsend op TikTok onder de naam Ali M. Ali-mentatie welteverstaan.
Ali verlegde zijn talent van een deuntje rappen naar de Ali B methode. Een spiritueel zelfhulpboek waarin Ali je twaalf levenslessen geeft en geluk belooft. Op de voorzijde van het boek noemt Ali zichzelf de origineelste coach van Nederland. Heb jij Ali onlangs nog gezien?

De spirituele zoektocht naar geluk komt tot een kookpunt. Van hallucinerende paddestoelen naar een snikhete zweethut. De baarmoeder van moeder aarde, noemen ze deze zweet(f)hut ook wel. In deze tent, gemaakt van een paar ouwe lappen, waarin een opgepookt vuurtje brandt, wordt er weer van je gehouden door mensen die ook allemaal liefde zoeken. Door wat mantra’s voel je snel liefdevol verbonden. Voor dat fikkie stoken tik je 105,- euro af. Maar dan ben je wel ‘be blessed’.

Of cacao ceremonies. Tijdens een cacao ceremonie eet je heel veel chocola en ontstaat er een positieve, helende ceremonie die je verbindt met je intuïtie waardoor je hart opent. Uiteindelijk wordt je gelukkig. Hoe zoet wil je het hebben.

Dichter bij huis geluk vinden kan ook. In elke Vinex-wijk wonen tegenwoordig wel 7 tot 8 coaches. Want coach is geen beschermde titel. Ook hoef je niet geaccrediteerd te zijn. Binnen een jaar zag de KVK een coachtoename van 32 procent. Weet je het even niet meer, word dan coach. Zoals mijn over-over-over-over buurvouw. Al jaren eigenares van een kledingwinkeltje. Hippe vrouw waarbij je zo lekker je hart lucht onder het pinnen. Dus noemt ze zichzelf coach. Nee, Happiness Princess. Ze haalt oud-zeer weg, wist minderwaardigheidscomplexen en laat je doelen stellen. Voor maar 180,- euro per uur leef je een uur lang in de illusie gelukkig te worden.

We’re lost. We hebben een verwrongen beeld van geluk. In geen jaren was het depressiecijfer zo hoog. Er zelfs een dag voor bedacht: Blue Monday. Een dag waarmee we de nadruk op ons ‘ongelukkig zijn’ leggen. Zijn we eindelijk een dagje gelukkig, verpest deze dag ons geluk weer.

We verlangen naar een leven zonder pijn en verdriet. Terwijl die twee juist nodig zijn om geluk te ervaren. Zonder koud, kun je ook geen warm ervaren. Je zo nu en dan ongelukkig voelen hoort bij je leven. Dat zal en moet ook nooit weggaan. Wen er alvast maar aan. Geluk is een bij-effect van het leven; net als ongeluk. 

Gelukkig is er hoop voor geluk. Gelukkig zijn is binnen handbereik. Geluk zit in familie, je geliefde. In voldoening. Voldoening is het gevoel dat je een zinvol leven leidt ­omdat je goed bent in wat je doet, je verbonden bent met de mensen om je heen, en geluk is een zekere mate van vrijheid ervaren in levenskeuzes. Daar kan geen zweethut of cacao ceremonie tegenop.

Ik wens je veel geluk.